❤️ Dárek ke každé objednávce

DORUČENÍ ZDARMA NAD 1249 Kč

DORUČENÍ ZDARMA NAD 1249 Kč

Slovensko - EURDeutschland - EURÖsterreich - EUR

Jak zvládnout atopický ekzém?

Jak zvládnout atopický ekzém?

Na atopický ekzém bohužel neexistuje univerzální lék. Můžeme však zmírnit jeho projevy. Několik rad pro každodenní život s atopií naleznete v našem článku.

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém často nazývaný jako atopická dermatitida je dlouhodobé nebo opakující se onemocnění kůže postihující především batolata, děti a mladistvé. Věkem může zcela zmizet. Může se však objevit také v dospělosti.

Již samotný název naznačuje jeho průběh. Slovo ekzém pochází z řeckého slova ekzeo, což v překladu znamená, že něco vyvěrá na povrch. Vystihuje zánětlivý charakter onemocnění. Slovo atopický pochází z řeckého slova atopos, které znamená zvláštní, podivný. Ekzém tedy probíhá jinak, než je běžné.

Co to vlastně atopický ekzém je? Jedná se o stav, kdy pokožka nevylučuje dostatek přirozených lipidů (zvlhčovače pokožky). Pokožka je konstantně suchá. Důsledkem je, že některé alergeny a dráždivé syntetické látky, které by se jinak do těla nedostaly, snadno proniknou do pokožky, podráždí ji a vznikne zánět.

Projevy atopického ekzému

Atopický ekzém má zejména tyto projevy:

  • svědění,
  • zarudnutí,
  • otok,
  • mokvání,
  • výsev ložisek ekzému,
  • velmi suchá kůže,
  • ranky v kůži.

Atopický ekzém nejčastěji dělá problémy na obličeji, kolenou, krku, kolem uší, vnitřní straně loktů, zápěstích a háňkách. Dětem se ukáže na tvářích, krku a ve vlasech.

Projevy atopického ekzému

Proč vlastně atopický ekzém vzniká?

Neexistuje jednoznačná odpověď. Hlavní příčinou vzniku atopického ekzému jsou genetické faktory. Pokud má jeden z rodičů jakoukoli alergii, riziko vzniku atopického ekzému u kojence je 20 – 40 %. Pokud jsou oba rodiče alergici, riziko nemoci je 40 – 60 %. Trpí-li atopickým ekzémem rodiče, pak riziko objevení u dítěte je 60 – 80 %.

Důležité jsou i vlivy životního prostředí. Spouštěči zhoršení ekzému může být stres, působení alergenů (pyl, prach, roztoči, srst, bakterie, plísně, chemikálie v kosmetice, syntetické parfémy, nekvalitní prací prášky apod.). Projevy atopického ekzému zhoršuje strava, vnitřní záněty a kontakt s dráždivými látkami (syntetické oblečení).

Každodenní život s atopickým ekzémem

Atopický ekzém výrazně ovlivňuje kvalitu života a vyžaduje léčbu v závislosti na stupni závažnosti. Aplikují se lokální kortikosteroidy ke kontrole zánětu. Pokožka musí být dostatečně promašťována krémem s olejovým nebo masťovým základem. Mohou také pomoci některé změny v každodenním životě:

  • důraz na kvalitní oblečení – materiály jako polyester a vlna mohou kůži ještě více podráždit a způsobit větší svědění. Ideální je bavlna, len, bambusové vlákno a přírodní hedvábí,
  • nezapomeňte na ložní prádlo – vsaďte na povlečení ze 100% bavlny,
  • pozor na barviva v textilu – tmavé barvy oblečení vyměňte za světlé.

Klíčový je vyvážený jídelníček – lékaři doporučují vyřadit některé potraviny jako citrusové plody nebo sladkosti.

Každodenní život s atopickým ekzémem

Na výběru kosmetiky záleží

Nevhodná kosmetika může zhoršit atopii. Vyhněte se agresivním odmašťovačům jako klasická mýdla, sprchové gely, micelární vody, tenzidy a obecně pěnivé produkty. Také zapomeňte na peelingy a kosmetiku s obsahem alkoholu. Tělová mléka na bázi vody mohou pokožku ještě více vysoušet. Jednoznačně doporučujeme vsadit na veganskou přírodní kosmetiku vyrobenou z kvalitních ingrediencí.

Vyzkoušejte 100% přírodní dermální krémy bez kortikosteroidů od NAMYDERM.

Článek je pouze informativní a nenahrazuje odborné vyšetření, léčbu odborníků ani zdravý životní styl. Přesto věříme, že vám článek přinesl množství důležitých informací a přírodní kosmetika ze Slovenska bude pro vás tou správnou volbou. Zajímá vás víc ze světa přírodní kosmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagramu.

Ďalšie zaujímavé články