Doprava ZDARMA pro všechny objednávky nad 1249 Kč

Jak zvládnout atopický ekzém?

Jak zvládnout atopický ekzém?

Na atopický ekzém bohužel neexistuje univerzální lék. Můžeme však zmírnit jeho projevy. Několik rad pro každodenní život s atopií naleznete v našem článku.

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém často nazývaný jako atopická dermatitida je dlouhodobé nebo opakující se onemocnění kůže postihující především batolata, děti a mladistvé. Věkem může zcela zmizet. Může se však objevit také v dospělosti.

Již samotný název naznačuje jeho průběh. Slovo ekzém pochází z řeckého slova ekzeo, což v překladu znamená, že něco vyvěrá na povrch. Vystihuje zánětlivý charakter onemocnění. Slovo atopický pochází z řeckého slova atopos, které znamená zvláštní, podivný. Ekzém tedy probíhá jinak, než je běžné.

Co to vlastně atopický ekzém je? Jedná se o stav, kdy pokožka nevylučuje dostatek přirozených lipidů (zvlhčovače pokožky). Pokožka je konstantně suchá. Důsledkem je, že některé alergeny a dráždivé syntetické látky, které by se jinak do těla nedostaly, snadno proniknou do pokožky, podráždí ji a vznikne zánět.

Projevy atopického ekzému

Atopický ekzém má zejména tyto projevy:

  • svědění,
  • zarudnutí,
  • otok,
  • mokvání,
  • výsev ložisek ekzému,
  • velmi suchá kůže,
  • ranky v kůži.

Atopický ekzém nejčastěji dělá problémy na obličeji, kolenou, krku, kolem uší, vnitřní straně loktů, zápěstích a háňkách. Dětem se ukáže na tvářích, krku a ve vlasech.

Projevy atopického ekzému

Proč vlastně atopický ekzém vzniká?

Neexistuje jednoznačná odpověď. Hlavní příčinou vzniku atopického ekzému jsou genetické faktory. Pokud má jeden z rodičů jakoukoli alergii, riziko vzniku atopického ekzému u kojence je 20 – 40 %. Pokud jsou oba rodiče alergici, riziko nemoci je 40 – 60 %. Trpí-li atopickým ekzémem rodiče, pak riziko objevení u dítěte je 60 – 80 %.

Důležité jsou i vlivy životního prostředí. Spouštěči zhoršení ekzému může být stres, působení alergenů (pyl, prach, roztoči, srst, bakterie, plísně, chemikálie v kosmetice, syntetické parfémy, nekvalitní prací prášky apod.). Projevy atopického ekzému zhoršuje strava, vnitřní záněty a kontakt s dráždivými látkami (syntetické oblečení).

Každodenní život s atopickým ekzémem

Atopický ekzém výrazně ovlivňuje kvalitu života a vyžaduje léčbu v závislosti na stupni závažnosti. Aplikují se lokální kortikosteroidy ke kontrole zánětu. Pokožka musí být dostatečně promašťována krémem s olejovým nebo masťovým základem. Mohou také pomoci některé změny v každodenním životě:

  • důraz na kvalitní oblečení – materiály jako polyester a vlna mohou kůži ještě více podráždit a způsobit větší svědění. Ideální je bavlna, len, bambusové vlákno a přírodní hedvábí,
  • nezapomeňte na ložní prádlo – vsaďte na povlečení ze 100% bavlny,
  • pozor na barviva v textilu – tmavé barvy oblečení vyměňte za světlé.

Klíčový je vyvážený jídelníček – lékaři doporučují vyřadit některé potraviny jako citrusové plody nebo sladkosti.

Každodenní život s atopickým ekzémem

Na výběru kosmetiky záleží

Nevhodná kosmetika může zhoršit atopii. Vyhněte se agresivním odmašťovačům jako klasická mýdla, sprchové gely, micelární vody, tenzidy a obecně pěnivé produkty. Také zapomeňte na peelingy a kosmetiku s obsahem alkoholu. Tělová mléka na bázi vody mohou pokožku ještě více vysoušet. Jednoznačně doporučujeme vsadit na veganskou přírodní kosmetiku vyrobenou z kvalitních ingrediencí.

Vyzkoušejte 100% přírodní dermální krémy bez kortikosteroidů od NAMYDERM.

Článek je pouze informativní a nenahrazuje odborné vyšetření, léčbu odborníků ani zdravý životní styl. Přesto věříme, že vám článek přinesl množství důležitých informací a přírodní kosmetika ze Slovenska bude pro vás tou správnou volbou. Zajímá vás víc ze světa přírodní kosmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagramu.

Další zajímavé články

Účinné dermální krémy na kožní problémy

Přihlaste se k odběru našich novinek a obdržíte kupón na SLEVU 10% pro váš další nákup.

Kupón vám bude zaslán na váš email po potvrzení přihlášení.