❤️ Dárek ke každé objednávce

DORUČENÍ ZDARMA NAD 1249 Kč

DORUČENÍ ZDARMA NAD 1249 Kč

Slovensko - EURDeutschland - EURÖsterreich - EUR

Jak na opruzeniny u miminek?

Jak na opruzeniny u miminek?

Neustálé hmýření, pláč, neklid. Opruzeniny nebo plenková dermatitida způsobují miminkům velký diskomfort. Pokožka je zarudlá, svědí a štípe. V horších případech vzniká infekce. Jak na nepříjemné opruzeniny se dozvíte v článku.

Proč vzniká plenková dermatitida?

Vyrážka z plenek známá pod názvem plenková dermatitida znepříjemňuje život mnoha miminek v raném věku. Specifický druh opruzeniny vzniká jako zánět kůže v důsledku navlhnutí pokožky při kontaktu s močí, stolicí nebo výběrem nevhodné dětské kosmetiky.

Opruzeniny u dětí nejsou nic neobvyklého. Vznikají zejména v kožních záhybech, kde se pokožka nejvíce tře o oblečení nebo plenu. Projevují se jako bolestivé červené skvrny na vnitřní části stehen nebo na zadečku.

Jemná dětská pokožka je v těchto oblastech nejvíce zatěžována. U neprodyšných plen dochází k zadržování potu. V takovém vlhkém a teplém prostředí se velmi daří bakteriím, kvasinkám a houbám. Dobrou zprávou je, že opruzeniny lze poměrně snadno léčit. Důležité je zakročit včas, než se zánět pokožky zhorší.

Co způsobuje opruzeniny

  • tření – stává se, že maminky někdy zabalí plenu příliš natěsno. Záhyby pleny se pak třou o pokožku. Totéž platí u těsného oblečení. Plenka musí mít správnou velikost, aby na zadečku dobře seděla a netlačila,
  • nesprávná hygiena – dlouhý kontakt pokožky s promočenou plenou může způsobit opruzeniny. U velmi citlivé dětské pokožky stačí i chvilka. Kyselina močová v moči pokožku dráždí a může vést k bakteriální infekci,
  • alergie – opruzeniny vznikají i kvůli alergické reakci na plenku, kosmetiku nebo prací prostředek,
  • užívání léků – při užívání antibiotik může docházet k nežádoucím kožním reakcím. Miminko může dostat z antibiotik průjem, což vede k podráždění pokožky.
Proč vzniká plenková dermatitida?

Zvýšená péče je základ

Plenková dermatitida vyžaduje zvýšenou hygienu . Pokožku v oblasti plenky byste měli udržovat v suchu a maximální čistotě. Při malé i velké potřebě je třeba dítě hned přebalit . Při opruzeninách by měla pokožka volně dýchat. Miminko nechte co nejvíce bez plenky. Používejte pouze certifikované hypoalergenní pleny s dobrou absorpcí a prodyšností .  

Aviváž při praní dětského oblečení úplně vynechejte. Používejte pouze speciální prací prostředky bez parfemace . Pokud zarudnutí pokožky do několika dní nezmizí a objeví se červené puchýřky, pravděpodobně se rozvinula kvasinková infekce. Tehdy se obraťte na dětského lékaře.

Jak může na opruzeniny pomoci přírodní kosmetika?

Miminka mají mimořádně citlivou pokožku na škodlivé látky. Pokožka kojenců je až 5krát tenčí než pokožka dospělých. Stačí nesprávný výběr dětské kosmetiky a podráždění vznikne raz dva. Jak jsme již psali ve starším článku, vsaďte na certifikovanou přírodní kosmetiku bez obsahu parabenů, silikonů, složek na ropné bázi a mikroplastů. 

Vyzkoušejte 100% přírodní, dermální krém na dětskou pokožku, kterou regenerujehydratuje a vyživuje. Je určen k pomoci při boji s plenkovou dermatitidou u dětí i dospělých, opruzeninami a jeho pravidelné používání pomáhá plenkové dermatitidě předcházet.

Článek je pouze informativní a nenahrazuje odborné vyšetření, léčbu odborníků ani zdravý životní styl. Přesto věříme, že vám článek přinesl množství důležitých informací a přírodní kosmetika ze Slovenska bude pro vás tou správnou volbou. Zajímá vás víc ze světa přírodní kosmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagramu.

Ďalšie zaujímavé články