Doprava ZDARMA pro všechny objednávky nad 1249 Kč

Lichen Planus: Co to je a jak se s ním vypořádat?

Lichen Planus: Co to je a jak se s ním vypořádat?

Lichen Planus je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje pokožku, sliznice a někdy i vlasy a nehty. Jeho název může znít záhadně, ale tento problém postihuje mnoho lidí po celém světě. V tomto blogu se podíváme na to, co Lichen Planus je, jaké jsou jeho příznaky, příčiny a jak se dá léčit.

Co je Lichen Planus?

Lichen Planus je zánětlivé onemocnění, které se projevuje svědivými, plochými, fialovými skvrnami na kůži nebo bílými pruhy na sliznicích. Toto onemocnění může být velmi nepříjemné a často je obtížné ho diagnostikovat kvůli jeho různým projevům.

Příznaky Lichen Planus

Příznaky Lichen Planus se mohou lišit v závislosti na tom, která část těla je postižena. Nejčastější příznaky zahrnují:

  • Kožní vyrážky: Fialové, ploché skvrny, které často svědí. Tyto vyrážky se nejčastěji objevují na zápěstích, kotnících, dolní části zad a krku.
  • Orální Lichen Planus: Bílé pruhy nebo skvrny na vnitřní straně tváří, jazyku, dásních nebo rtech. Tyto léze mohou být bolestivé a mohou způsobovat pálení nebo citlivost při jídle.
  • Genitální Lichen Planus: Bílé skvrny nebo červené eroze na genitáliích.
  • Nehty: Řídnutí, štěpící se nehty nebo dokonce ztráta nehtů.
  • Vlasy: Ztráta vlasů nebo skvrny na pokožce hlavy.
Příznaky Lichen Planus

Příčiny Lichen Planus

Přesná příčina Lichen Planus není známa, ale předpokládá se, že jde o autoimunitní onemocnění. To znamená, že imunitní systém těla napadá vlastní tkáně. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vzniku tohoto onemocnění:

  • Genetické predispozice: Rodinná anamnéza může zvýšit riziko vzniku Lichen Planus.
  • Virové infekce: Některé výzkumy naznačují, že viry, jako například hepatitida C, mohou být spojeny s Lichen Planus.
  • Léky: Některé léky, jako například sloučeniny zlata, antimalarika a některé léky na vysoký krevní tlak, mohou vyvolat Lichen Planus.

Léčba Lichen Planus

Léčba Lichen Planus závisí na závažnosti a lokalizaci onemocnění. Některé mírné případy mohou zmizet samy od sebe, ale pro ostatní jsou k dispozici různé léčebné možnosti:

  • Kortikosteroidy: Lokálně aplikované krémy nebo masti mohou pomoci zmírnit zánět a svědění.
  • Antihistaminika: Tyto léky mohou pomoci snížit svědění.
  • Imunosupresiva: V závažnějších případech mohou být předepsány léky, které potlačují imunitní systém.
  • Fototerapie: Léčba ultrafialovým světlem může být účinná u některých případů Lichen Planus.
  • Ústní hygiena: Při orálním Lichen Planus je důležité dodržovat správnou ústní hygienu a vyhýbat se dráždivým potravinám.

Přírodní léčba s Dermal C od NAMYDERM

Pro ty, kteří hledají přírodní alternativy bez použití kortikoidů, může být řešením Dermal C od NAMYDERM. Tento 100% přírodní dermální krém je navržen tak, aby poskytl úlevu od svědění a zánětu, které způsobuje Lichen Planus. Dermal C využívá sílu přírodních složek, které jsou šetrné k pokožce, ale účinné v boji proti příznakům tohoto onemocnění. Díky absenci kortikoidů je bezpečný pro dlouhodobé použití a minimalizuje riziko vedlejších účinků, čímž nabízí jemnou a účinnou péči pro vaši pokožku.

Dermal C – přírodní dermální krém. Ekzém, akné, dermatitida

Tipy na každodenní péči o pokožku s Lichen Planus

Péče o pokožku s Lichen Planus vyžaduje nejen vhodnou léčbu, ale i správné každodenní návyky. Zde je několik tipů, které mohou pomoci zmírnit příznaky a udržet pokožku zdravou:

  • Hydratace: Pravidelné používání hydratačních krémů může pomoci udržovat pokožku vlhkou a zmírnit svědění.
  • Vyhýbání se dráždivým látkám: Parfémovaná mýdla, detergenty a kosmetické výrobky mohou podráždit pokožku. Volte hypoalergenní a jemné produkty.
  • Nošení volného oblečení: Těsné oblečení může zhoršit podráždění a svědění. Vyberte si volné a prodyšné oblečení.
  • Zvlhčování vzduchu: Používání zvlhčovače vzduchu doma může pomoci udržet pokožku hydratovanou, zejména během zimních měsíců.

Shrnutí a doporučení

Lichen Planus je nepříjemné a často chronické onemocnění, které může mít výrazný vliv na kvalitu života. I když jeho příčina není zcela pochopena, existují různé způsoby, jak zmírnit jeho příznaky a zlepšit stav postižených oblastí. Pokud máte podezření, že byste mohli mít Lichen Planus, je důležité konzultovat svůj stav s lékařem, abyste získali správnou diagnózu a léčbu.

Pamatujte, že s vhodnou péčí a léčbou můžete zvládnout Lichen Planus a zlepšit svůj životní komfort. Pokud máte otázky nebo obavy, neváhejte se obrátit na zdravotnického odborníka. A pokud hledáte přírodní řešení bez kortikoidů, Dermal C od NAMYDERM může být tím pravým produktem pro vás.

Další zajímavé články

Účinné dermální krémy na kožní problémy

Přihlaste se k odběru našich novinek a obdržíte kupón na SLEVU 10% pro váš další nákup.

Kupón vám bude zaslán na váš email po potvrzení přihlášení.